Programma 2018

Wat is de Health Innovation School?

De Health Innovation School is Nederlands eerste gespecialiseerde gezondheidszorginnovatie trainingsprogramma, gericht op huidige en toekomstige leiders van alle (sub-) sectoren van het zorgstelsel. De training is gericht op het veranderen van houding & gedrag in het complexe speelveld van zorginnovatie. Het doel is om huidige en toekomstige leiders te voorzien van de benodigde kennis, mindset en competenties om innovaties te leiden of hier ruimte voor te creëren. Voor meer informatie over de Health Innovation School zelf kunt u hier verder lezen.

Wie kan zich moeten aanmelden?

Dit programma richt zich specifiek op toekomstige leiders van innovatie binnen de Nederlandse gezondheidszorg.

De ideale kandidaten voor het volgende cohort zijn individuen met de volgende kenmerken:

 • In midden of top-management, projectleiding of senior adviseursrol;
 • Werkende binnen complexe zorgorganisaties in het Nederlandse zorgstelsel, inclusief de overheid (centraal, nationaal), adviesbureaus, verzekeraars, zorginstellingen, verpleeghuizen, academische instanties en industrie;
 • Zijn (of zijn binnenkort) verantwoordelijk voor het ondersteunen of leiden van zorginnovatie;
 • Werkende aan belangrijke casussen of met essentiële organisaties die anderen in staat stellen of invloed hebben op anderen die innoveren binnen het Nederlandse zorgstelsel.
 • Patienten en familieleden met eigen ervaringen die waarde kunnen bijdragen aan en kunnen leren van de toekomstige leiders binnen de Nederlandse gezondheidszorg.

Het programma heeft als doel individuen innovatie te leren en laten ervaren, om zo een impact te hebben op systeeminnovatie binnen de zorg. Daarom is het dan ook niet op een doelgroep gericht met specifieke kennis.

Mocht u vragen hebben of u zich kan en zou moeten aanmelden, stuur ons dan een mail of bekijk een webinar voor meer informatie.  Optionele informatieve webinars werden gehouden op 15 december 2017 — de webinar-dia’s en -opname kunnen hier bekeken worden.

Wat ga ik doen?

Het programma is georganiseerd rondom drie thema’s van activiteiten, verspreid over een periode van 5 maanden (in de periode van februari tot juni 2018).

Klassikale sessies

Verwerf de benodigde cultuur, motivatie, gedrag en vaardigheden om zorginnovaties op te schalen door  5 kennis modules 6 dagen gedurende 5 maanden

Netwerk

Formeer een strategisch netwerk door uit te wisselen met individuen vanuit alle onderdelen van het zorglandschap inclusief patienten. Stelt je in staat om efficiënt problemen op te lossen en silo vorming te minimaliseren en andere barrières voor het omarmen van innovaties weg te nemen.

Opdracht

In een multidisciplinair projectteam ga je strategieën, concepten en gedrag toepassen die je geleerd hebt tijdens de training en verstevig de connecties die je gemaakt hebt binnen je netwerk met collega’s uit het hele zorglandschap.

Wat ga ik leren?

De Health Innovation School biedt een unieke leerervaring. Neem deel aan de sessies, voer opdrachten uit en verbindt met 50 andere (toekomstige) leiders in de zorg. Door deze onderdelen paralel te volgen zult u de volgende competenties verwerven:

 • Begrijpen wat zorginnovatie is, wie daar bij betrokken zijn, waarom exponentieel leiderschap noodzakelijk is voor zorg in de 21 eeuw;
 • Leggen van nieuwe verbindingen om zorginnovatie te begrijpen vanuit verschillende perspectieven, van binnen en buiten uw domein inclusief de bredere Nederlandse maatschappij;
 • Herkennen en vermijden van oude culturen, houdingen en gedragingen die mogelijk in de weg staan van zorginnovatie om ‘The Innovator’s DNA’ te omarmen;
 • Weten waar verandering is en gaat komen en hoe u het gereedschap en methodieken in de gereedschapskist van een zorginnovator in de praktijk kan brengen om voor daadwerkelijke impact te zorgen;
 • Begrijpen van de technologie om te werken aan de toekomst van zorg en gezondheid waarin deze wordt gedemocratiseerd, verbonden en gepersonaliseerd;
 • Uitvoeren en demonstreren van uw begrip van de kernbegrippen middels een leeropdracht;
 • Wordt geïnspireerd met nieuwe kansen en de mogelijkheid om deze kansen het Nederlandse zorgstelsel te laten veranderen middels innovatie.

Het programma van de Health Innovation School zit momenteel in een proces om geaccrediteerd te worden volgens de criteria van de Radboudumc Health Academy, hierover volgt binnenkort meer informatie.

Hoe meld ik me aan?

De aanmeldingen voor het tweede cohort zijn inmiddels gesloten, aanmelden is niet meer mogelijk.

Wanneer vindt het plaats?

30 november: Aanmeldingen voor het tweede cohort geopend. (Update: Inmiddels zijn de aanmeldingen gesloten)


15 december: Optionele informatieve webinars werden gehouden. Kernfaculteiten en oud-studenten van de school hebben meer informatie verstrekt en specifieke vragen over het programma en het sollicitatieproces beantwoord. De webinar-dia’s en -opname kunnen hier worden bekeken.


7 januari: Aanmeldingen sluiten om 23:00


15 – 20 januari: We nemen mogelijk contact op met de deelnemers op onze short-list om uw aanmelding door te nemen.


22 januari: Leden van het nieuwe cohort krijgen bericht. (Indien u wordt geselecteerd krijgt u een formele uitnodiging om schriftelijke bevestiging van de steun van uw CEO op te sturen.)


22 januari: Bekendmaking van het tweede cohort tijdens de Nationale eHealth Week.


5 februari: Kick off tweede cohort (1 uur) – teleconference call of fysiek aanwezig bij REshape of VWS


19 – 21 februari : START: 3 dagen in-person sessions (Modules 1, 2 & 3) – 8:00 am – 18:00 bij Radboudumc *optioneel diner in de avonden van dag 1 en 2


Februari – mei: Netwerken, kennis uitwisselen en voltooien van milestones voor het project met ondersteuning van coaches


Februari – mei: Twee-wekelijkse 1 uur durende virtuele training sessies (28 februari, 14 maart,  28 maart, 11 april, 25 april, 9 mei)


22 – 23 mei: 2 daagse in-person sessies (Vervolg van modules 2 & 3; modules 4 & 5) – 8:00 – 18:00 bij Radboudumc *optioneel diner op dag 1


Mei – juni: Netwerken, kennis uitwisselen en voltooien van milestones voor het project met ondersteuning van coaches


Mei – juni: Twee 1 uur durende virtuele training sessies (29 mei, 12 juni)


12 Juni : Diploma uitreiking, eindpitch en oplevering van de projecten aan sponsoren en top-level leiders uit de gezondheidszorg bij Ministerie van VWS (13:00 – 17:00)


Wie zijn de trainers?

Kernfaculteit – Het programma wordt geleid door kernleden, die gedurende het programma direct contact hebben met de deelnemers.

Lucien Engelen

Lucien Engelen

Radboudumc REshape Center
Karen van Ruiten

Karen van Ruiten

Ministerie van VWS
Robin Hooijer

Robin Hooijer

Radboudumc REshape Center
Maaike Wijnhoud

Maaike Wijnhoud

Ministerie van VWS
Shawna Butler

Shawna Butler

Radboudumc REshape Center
Image Map

Gastsprekers –  Inleiders met Nederlandse en internationale expertise centra nemen deel om delen van het programma te ontwerpen en zelf mee te begeleiden.

Maak kennis met het 2018 cohort

Het tweede cohort van deelnemers voor de Health Innovation School is aangekondigd voor 2018! Ze vormen een mix van ervaringen, sectoren en perspectieven vanuit het Nederlandse gezondheids- en zorgsysteem. Benieuwd wie er meededen? Meer over het eerste cohort hier.