Health Innovation School – Rotterdam

Curriculum
Het inhoudelijke programma van de Health Innovation School bestaat uit 5 inhoudelijke modules en 3 vormen van onderwijs. Deze vormen de basis voor de manier waarop de Health Innovation School wordt georganiseerd. Het inhoudelijke programma bestaat uit de volgende vijf modules. Deze worden onderaan deze pagina verder toegelicht.

De drie vormen van de Health Innovation School zijn het stimuleren van een innovatieve manier van denken tijdens actieprojecten, het uitwisselen van kennis en vaardigheden tijdens de trainingsdagen en het bevorderen van samenwerking in netwerken.

Trainingsdagen:

Lesblokken (verplichte digitale aanwezigheid)
Blok 1: dinsdag 16 juni 09:00 – 18:00 en woensdag 17 juni 09:00 – 18:00 (online lezingen en werksessies)
Blok 2: donderdag 9 juli 09:00 – 18:00 en vrijdag 10 juli 09:00 – 18:00 (online lezingen en werksessies)
Blok 3: woensdag 23 september 09:00 – 18:00 en donderdag 24 september 09:00 – 21:00 (fysieke bijeenkomst, doorfeesten na 21:00 aanbevolen)

Locatie Lesblok 1 en 2: diverse digitale omgevingen (word je nog uitgebreid over geïnformeerd)
Locatie van de trainingsdagen 23 en 24 september: Science Tower Rotterdam (als er 1,5 meter afstand nodig is, zijn alle voorzieningen getroffen om die te waarborgen)

Werksessies projectteams online en live:
dinsdagmiddag 30 juni (online)
vrijdagmiddag 11 september (Locatie Science Tower auditorium)

De overige 2 werksessies worden vervangen door online sessies die je ieder gewenst tijdstip kunt uitvoeren, zodat we niet met vakanties in de knel komen.

Houd er rekening mee dat (bij goed weer en als het veilig kan en mag) we op 17 juni ‘s-middags een 1,5-meter wandelsessie in Rotterdam organiseren waarbij je al wandelend met trainers, coaches en sprekers aan de slag gaat.

Trainingsdagen

Inhoud van curriculum

Het onderwijsmodel van de Health Innovation School bestaat uit 5 inhoudelijke modules en 3 vormen van onderwijs. Deze vormen de basis voor de manier waarop de Health Innovation School wordt georganiseerd.

De 5 inhoudelijke modules

M1: Fundamenten zorginnovatie
In dit thema wordt uitgewerkt welke taal we gebruiken als we het hebben over innovatie binnen de zorg en welke theorieën en modellen daarbij horen. Ook leren deelnemers meer over hoe het Nederlandse zorgstelsel in elkaar steekt op politiek, financieel en juridisch vlak.

M2: Cultuur, denkwereld & gedrag
Voor dit thema worden deelnemers meegenomen in het belang van cultuurverandering en de invloed van (eigen en andere) mindsets. Er wordt ook gesproken over de moeilijkheid bij gedragsverandering en beïnvloeding. Vergeet bij thema ook niet de stem van vaak onderbelichte groepen zoals ervaringsdeskundigen en verpleegkundigen.

M3: Modellen, methoden en technieken
Bij dit thema krijgen de deelnemers concrete handvatten voor hoe zij kunnen innoveren. Methoden als design thinking cq. mensgericht ontwerp vormen hier de leidraad.

M4: Implementatie & ondernemerschap
Hiervoor ga je aan de slag met vragen als: Hoe bereid je organisaties voor op implementatie? En welke rol pak je hier in als entrepreneur of intrapreneur. Hoe ga je om met de diverse stakeholders, belangen en weerstand?

M5: De toekomst van gezondheid, zorg & technologie
Met de Health Innovation School willen we richten op de problemen van vandaag met een doorkijk naar morgen. Hiervoor is het van belang dat de deelnemers een beeld hebben van veranderingen in maatschappij, technologie en zorg die nu al zichtbaar zijn én zelf scenario’s kunnen uitwerken over hoe dit verder zal ontwikkelen.

De 3 vormen van onderwijs

Trainingsdagen
De trainingsdagen zijn 3 maal 2 dagen achter elkaar aan interactieve sessies. In deze sessies wordt gewerkt aan uit uitbreiden van de kennis, kunde, taal over innovatie.

Community of learners
Met het gehele systeem bij elkaar stimuleren we in werkvormen, en heb je zelf te mogelijkheid om gebruik te maken van de beschikbare kennis van mede-deelnemers. Na deelname wordt je uitgenodigd voor de alumni groep van de HIS.

Actie projecten
Alle opgedane kennis wordt ‘just-in-time‘ geleverd om direct toe te kunnen passen in een project. Dit project gaat over een actuele en urgente uitdaging die in de regio afspeelt. Je hebt zelf de mogelijkheid suggesties in te dienen en uiteindelijk een casus te kiezen die jij verder wil helpen.